TI-30X: Machten en wortels, de wetenschappelijke notatie

Doe eerst het practicum: Basistechnieken TI-30X MultiView.

Inhoud


Kwadraten en wortels

Voor kwadraten en wortels heeft de TI-30 één toets, met opschrift [ x2 ]. In de CLASSIC-mode is soms het sluithaakje nodig, in de MATHPRINT-mode niet!
Om het belang van het sluithaakje in te zien moet je maar eens de wortel uit 9 + 16 berekenen.
Als je dit in de CLASSIC-mode correct door de TI-30 wilt laten berekenen moet je na de 16 een sluithaakje zetten.
Anders berekent de machine eerst de wortel van 9 en telt er dan pas 16 bij op; uitkomst: 3 + 16 = 19. In de MATHPRINT-mode is steeds goed zichtbaar wat je doet en heb je veel minder haakjes nodig.
Advies: werk steeds in de MATHPRINT-mode!


Hogere machten en hogere machtswortels

Ook voor hogere machten en hogere machtswortels heeft de TI-30 één toets, met opschrift [ ˆ ]. Werk in de MATHPRINT-mode. In dit geval heb je alleen haakjes nodig als je binnen de derdemacht of de derdemachtswortel nog een andere bewerking wilt uitvoeren. Je moet dan zowel een beginhaakje als een sluithaakje invoeren. Datzelfde geldt voor andere machten en wortels.
Wil je na de wortelbewerking nog iets optellen, dan ga je met de pijltjestoetsen eerst achter de wortelvorm staan.


De wetenschappelijke notatie

Je kent de wetenschappelijke notatie voor grote en kleine getallen wel, zoek die anders op in je wiskundeboek of op deze site via >>5000 jaar wiskunde >> Fragmenten. Twee voorbeelden: Dergelijke getallen zien er op je rekenmachine ook zo uit. Tik maar eens 125300000000 in en toets [enter]. De machine zet het getal automatisch in de wetenschappelijke notatie!

Je kunt ook zelf het getal meteen in de wetenschappelijke notatie invoeren. Dat kan op twee manieren:

Als je wilt dat de rekenmachine ALLE getallen in de wetenschappelijke notatie weergeeft, dan toets je [mode] en kies je op regel 2 voor SCI (Scientific notation). Probeer maar...
Je kunt de oude situatie weer herstellen met [mode] en kiezen voor NORM (normale weergave).
Je kunt er ook nog voor kiezen om alle uitkomsten van berekeningen in de wetenschappelijke notatie te krijgen. Toets dan [mode] en kies ENG (Engineer notation).