De dodehoekspiegel

Een praktische opdracht voor de eerste of tweede klas vmbo

Bronnen: Basiswiskunde: Kijklijnen, Kijkhoeken, Aanzichten. Werken met kijklijnen en kijkhoeken, aanzichten tekenen.
Bekijk ook het begrip "dode hoek".
Theorie: Meetkunde: Werken met potlood, passer en geodriehoek, kijklijnen tekenen en kijkhoeken bepalen.
Resultaat: Een mooie serie tekeningen waarop de manier van construeren duidelijk wordt.
Studielast: 2 - 3 uur

In en aan elke auto vind je spiegels om de bestuurder te helpen bij het krijgen van een goed zicht op de situatie en op andere weggebruikers. Vooral bij vrachtwagens zijn de spiegels van groot belang. Toch zijn die spiegels niet altijd afdoende. En dat heeft verkeersslachtoffers tot gevolg.
Minister Netelenbos van Verkeer heeft afgelopen week een ferm besluit genomen. Nog dit jaar moet de transportsector ervoor zorgen dat alle vrachtwagens voorzien worden van een zogenoemde dodehoekspiegel. Met zo'n spiegel kunnen de chauffeurs zien of er iemand naast hun wagen fietst of loopt als zij rechtsaf willen slaan. Jaarlijks komen ongeveer 30 mensen om en raken er 90 zwaargewond doordat ze onzichtbaar waren voor de chauffeur. Op de website www.dodehoek.nl vind je er meer informatie over.

Verwerk dit alles tot een poster met een mooie serie tekeningen waarop de manier van construeren duidelijk wordt. Maak per aanzicht een tekening waarin de dode hoek en de plaats van de dodehoekspiegel duidelijk zijn. Schrijf telkens een korte uitleg bij je constructie.


Uitwerking:

Cijfer = (9 + 9 + 9 + 9 + 4) / 4