Een logo ontwerpen

Een praktische opdracht voor de eerste of tweede klas havo/vwo

Bronnen: Basiswiskunde: Lijnsymmetrie, Puntsymmetrie, Draaisymmetrie. Je moet weten wat symmetrie is, hoe je symmetrische figuren herkent en zelf tekent.
Theorie: Meetkunde: Werken met potlood, passer en geodriehoek, symmetrische figuren herkennen en tekenen.
Resultaat: Een zelfontworpen logo met een toelichting.
Studielast: 2 - 3 uur

In de krant, in tijdschriften, op het internet, maar ook als je gewoon om je heen kijkt kom je regelmatig mooie beeldmerken (logo's) tegen van allerlei bedrijven. Hier zie je een hele bekende...


Bij het ontwerpen van dit logo is gebruik gemaakt van symmetrie. Dat is bij een logo gebruikelijk: eenvoud en symmetrie zorgen ervoor dat je het goed kunt onthouden. Vaak is de naam van het bedrijf er in verwerkt. In het logo van de Nederlandse Spoorwegen herken je:

En dat is precies wat de N.S. wil laten zien.

Een ander mooi voorbeeld is het logo van het Freudenthal Instituut. Herken je de letters F en I? Zie je dat dit instituut zich bezig houdt met het wiskundeonderwijs?


Uitwerking:

Stel je voor dat jij een eigen bedrijf begint. Voor dat bedrijf heb je een pakkend logo nodig. Bedenk wat voor bedrijf het moet zijn en ontwerp zo'n logo. Maak gebruik van symmetrie. Teken het logo bij voorkeur met behulp van een tekenprogramma op de computer. Dat kan al met een heel eenvoudig tekenprogramma als Paint, dat op elke Windows-computer zit. Leg uit waarom je logo er zo uitziet, wat het voorstelt.

Cijfer = (12 + 12 + 12 + 4) / 4