STATISTIEK Overzicht
Diagrammen gebruiken

Uitleg

Een histogram is een bijzonder soort staafdiagram. In een histogram zet je kwantitatieve variabelen met een oplopende volgorde, b.v. de hoeveelheid boterhammen (1, 2, 3, etc.) die leerlingen mee naar school nemen, de lengtes van de meisjes uit 4-vwo, maar niet de manieren waarop je naar school gaat.
Bij een klassenindeling zet je de klassengrenzen links en rechts van de staaf. Gebruik je geen klassen dan staan de waarnemingsgetallen midden onder de staven. En je zet de staven tegen elkaar met een vaste klassenbreedte. De hoogte van de staven geeft de (relatieve) frequentie (van de waarneming) aan.

Een frequentiepolygoon ontstaat door in een histogram de middens van de bovenkanten van de staven te verbinden. Zoals het histogram een bijzonder soort staafdiagram is, is het frequentiepolygoon een bijzonder soort lijndiagram.
Je kunt ook een histogram van de somfrequenties maken in plaats van de frequenties. Verbind je de rechterbovenkanten van de staven dan ontstaat een cumulatief frequentiepolygoon (of somfrequentiepolygoon of kleiner-gelijk-kromme).

Inleiding
Uitleg
Theorie
Voorbeeld 1
Voorbeeld 2
Voorbeeld 3
Practicum
Opgaven