Rekenen in het tientallig stelsel

Een praktische opdracht voor HAVO/VWO wiskunde A.
Deze opdracht is speciaal bedoeld voor leerlingen die later onderwijzer (leraar basisonderwijs) willen worden.

Bronnen: Kijk vooral goed op deze site bij Fragmenten » Getallen om te tellen
Kijk ook bij het RekenWeb van het Freudenthal Instituut
En kijk bij AAAMath voor allerlei (Engelstalige) rekenopgaven op basischoolniveau.
Zoeken op het internet (Trefwoorden: tientallig stelsel, rekenen, decimaal stelsel, (decimal) numbersystem, arithmetic).
Theorie: Rekenen: Het rekenen in het tientallig stelsel
Resultaat: Een (profiel)werkstuk gemaakt in een tekstverwerker
Titelblad downloaden
Studielast: ongeveer 40 uur

Je kunt toch nog wel zonder rekenmachine rekenen...??
Of is dat een beetje weggezakt?

Bedenk nog maar eens even hoe het rekenen in ons tientallige stelsel ook weer gaat. En vooral hoe je dat aan anderen zou kunnen uitleggen. Bijvoorbeeld:

Aanstaande onderwijzers moeten heel goed begrijpen hoe dit allemaal in elkaar zit om aan basisschoolleerlingen te kunnen lesgeven. En eigenlijk heb je dat ooit allemaal zelf ook van een onderwijzer die het begreep geleerd. Toch valt het goed op een rijtje zetten en uitleggen hoe ons rekenstelsel in elkaar zit nog niet mee. En dat is nu juist de uitdaging van deze praktische opdracht.

De opdracht:

  1. Neem het stuk op deze site over het tientallig stelsel door. Schrijf zelf uitgebreider op wat het tientallig stelsel inhoud en wat er zo bijzonder is aan een positiestelsel voor getallen (vertel iets over het verschil met het werken met bijvoorbeeld Romeinse cijfers).
  2. Zoek informatie over het rekenen en rekenregels. Laat zien hoe de verschillende rekenbewerkingen in het tientallig stelsel moeten worden uitgevoerd. Laat duidelijk zien welke rol het tientallig stelsel daarbij speelt.
  3. Schrijf een aantal 'lessen' waarin je het bovenstaande uitlegt en oefenmateriaal aanbiedt om het onder de knie te krijgen. Schrijf deze lessen op het niveau van je eigen medeleerlingen. Zorg voor aantrekkelijke en uitdagende lessen waar bovendien veel van valt te leren!
  4. Maak van dit alles een (profiel)werkstuk. Gebruik de bijgevoegde indeling die je hierboven kunt downloaden. Het blad waarop die indeling staat wordt het titelblad. Schrijf in je inleiding ook iets over de historische achtergronden.